Listázás:
Rendezés:
Méhecske csoport
Hegedűs-Czipó Edit óvodapedagógus Szabó-Gulyás Anita óvodapedagógus Molnárné Boros Márta..
Katica csoport
Fehér Szilvia szakvizsgázott óvodapedagógus Miklósné Kósa Éva pedagógiai asszisztens Darvasin..
Csiga csoport
Lipcseiné Jakucs Anikó óvodai intézményegységvezető helyettes - telephely koordinátor - ..
Buci Maci csoport
Csorba-Kohári Döníz óvodapedagógus Horváthné Balla Dóra pedagógiai aszisztens  ..
Szamóca csoport
Dobó Emőke óvodapedagógus Nóvé Ildikó óvodapedagógus Samu Jánosné dajka (Andrea néni) ..
Süni csoport
Gyaraki Lívia óvodapedagógus  Szabóné Petrás Ágnes óvodapedagógus Egeresiné Molnár Etelk..

Központi Óvoda

Óvodai telephely koordinátor: Lipcseiné Jakucs Anikó tagóvoda vezető - szakvizsgázott óvodapedagógus, mesterpedagógus
Cím: 5630 Békés, Baky utca 4. 
Telefon: +36-66-411-690
E-mail: furkeszovi@gmail.com
Alapítvány: A Játékos Tevékeny Gazdag Óvodai Életért Alapítvány 5630 Békés, Baky utca 4.
Adószám: 18378069-1-04

További munkatársak:

  • Körözsi Csabáné Margit néni - konyhai kisegítő
  • Bajnok Eszter - konyhai kisegítő
  • Szabó László - karbantartó

Bemutatkozás:

A Központi Óvoda a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde székhely óvodája, ami Békés város szívében helyezkedik el. 1978/79-ben épült, energetikailag felújított, infrastrukturálisan könnyen megközelíthető.

Intézményünk eredetileg 6 csoportos óvodaként működött, ami a folyamatos gyermeklétszám csökkenése miatt idővel 4 csoportossá vált. 2022/23 nevelési év szeptemberétől az Újvárosi Tagóvoda 2 csoportja beköltözött az intézményünkbe, így újra 6 csoportos óvodaként tevékenykedünk, melyben egészséges, mozgást szerető, harmonikus érzelem világú, környező világ történései iránt érdeklődő, fogékony gyermekeket kívánunk nevelni.

Nevelőtestületünket mindenkor megújulásra kész, innovatív óvodapedagógusok alkotják, akik szembe szállva a pedagógushiánnyal, olyan szakmai nevelő, oktató munkát végeznek, amit a pedagógiai asszisztens segítségével együttműködve tesznek a gyermekek számára játékon keresztül élvezhetővé, tartalmasabbá és élményt adóvá.

Óvodánkba beíratott gyermekek vonzáskörzete igen széles skálán mozog, hiszen mind a kertvárosi kerületekből, mind pedig a lakótelepi övezetből íratnak gyermekeket. Ez teszi szükségessé, hogy szakmai munkánk középpontjába állítsuk a külső világ tevékeny megismerését, a környezettudatos magatartásformálást, valamint a gyermekek mozgáslehetőségeinek kiszélesítését. Ez a színes összetétel igazi kihívást jelent számunkra, hiszen szakmai, módszertani munkánk tudatos tervezést igényel, külön figyelemmel az esélyegyenlőség megteremtésére, támogatására.

A partnerséget tekintve elmondható, hogy legszorosabb kapcsolatot gyermekeink családjával ápolunk. Ez nézeteink szerint igen lényeges, hisz a gyerekek testi – lelki - szellemi fejlődése csak az "együttnevelés" mentén valósulhat meg. Óvodánkban igyekszünk a szülőket mind jobban bevonni a környezettudatos magatartásformálásba, a közös feladatokba az együtt gondolkodásba és a közös nyílt programjainkba, ahol részeseivé válnak gyermekeikkel együtt a játékos tanulásba, mozgáson keresztül.

Az eddigi fő törekvés – miszerint az óvodásaink számára a természet megismerése érdekes, élvezetes játék – mellé, nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapi tevékenységeken kívül a mozgás és egészségmegőrzés szemléletének szélesebb körű gyakorlására is.

Az elsődleges célunk az óvodában eddig kialakított környezettudatosság, újrahasznosítás egyesítése a természetes mozgáskedv fenntartásával, az egészséges életvitel kialakításával. Mozgáson keresztül valósul meg a gyermekek tanulási képességeit meghatározó funkciók fejlesztése, így a potenciális tanulási zavarok korai kiszűrése, megelőzése (prevenció). Célkitűzésünk olyan programok létrehozása, ami a környezettudatosságot, a környezetbarát nevelést a mozgással szorosan összekapcsolva segíti, illetve a mozgásszegény életmódot kompenzálja.

Óvodánk mindennapjaiban törekszünk a környezettudatosságra, újrahasznosításra. Szelektálunk, komposztálunk, takarékoskodunk, védjük az élővilágot. Igyekszünk, megtartunk minden, gyermekek számára fontos „Zöld” jeles Környezetvédelmi Világnapot. Kapcsolatokat építettünk ki Környezetvédelmi szervezetekkel, szakemberekkel. Környezettudatos tájhasználatunk, környezetbarát magatartáspéldánk beépül a mindennapokba és a gyerekek életébe.

1996-ban a Szülői munkaközösség önzetlen segítségével létrehoztuk óvodánk nevelési feltételeit segítő alapítványunkat A Játékos, Tevékeny, Gazdag Óvodai Életért Alapítvány-t mely azóta is aktívan működik.

Az elmúlt évek során alapítványunk segítségével sikerült kialakítani a célkitűzéseinknek megfelelő lehetőségeket, ahol a gyerekek sokoldalú fejlődését biztosítjuk:

  • Tornaszobát,
  • Mese – zene - dramatikus szobát,
  • Fürkész szobát,
  • Meteorológiai Állomást,
  • Bioveteményest

Az Újvárosi Tagóvoda beköltözésével átelepült a sóterápia, aminek köszönhetően óvodánk is sószobával bővült, ezzel segítve a gyermekek légutainak gyógyulását, illetve regenerálását. A mozgásfejlesztő játékok széles köre szintén bővíti a mozgáslehetőség kínálatát. Óvodánkban egyre nagyobb hangsúlyt igyekszünk fektetni a tartásjavításra, illetve a lábtorna alkalmazására.

Udvarunk folyamatos átalakításával egy olyan tágas, szabad mozgás lehetőségét élvezhetik a gyermekek, amit a zöld övezet és az árnyas fák nyújtotta kellemes, esztétikus, egészséges környezet biztosít és ez által az élmények, tapasztalatok szerzésére évszakonként közvetlen úton van lehetőség. Az óvodánk adta zöld övezet hívogató a madarak számára is, akikről évszaknak megfelelően gondoskodunk a gyermekekkel, így lettünk méltán Madárbarát óvoda.

2020-ban elnyertük az Iskolakertekért Alapítvány „Óvoda – Mentor” megtisztelő minősítést.

Az Óvodakert fejlesztését és Mentor szerepkörre való felkészítését az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram III. üteme tette lehetővé, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

A 2015-ös minősítésen Fürkész Tehetségpont (Természeti tehetségterületünk) Akkreditált Kiváló Minősítést kapott. Az utolsó években kicserélődött kollektíva a tehetségműhelyek innovációját tette lehetővé, ahol igyekszünk eredményes tehetséggondozást végezni.

 

ÉLETKÉPEK 

2023-2024. nevelési év: 

Központi Óvodában járt a Mikulás és a Manója: https://bekesmatrix.hu/cikk/107859_kozponti_ovodaba_megerkezett_a_mikulas_a_manoja_kisereteben

Családi nap a Központi óvodában az Újrahasznosítás jegyében: https://bekesmatrix.hu/cikk/107276_csaladi_nap_a_kozponti_ovodaban_az_ujrahasznositas_jegyeben

2022/2023. nevelési év:

Apák napja: https://bekesmatrix.hu/cikk/106550_apak_napja_a_kozponti_ovodaban

Ballagás a Központi Óvodában: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/106490_evzaro_es_ballagas_a_kozponti_ovodaban

ÚjraPapír Világnap: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/105775_kozponti_ovoda_ujrapapir_vilagnapja?page=9  

Adventi látogatás az idősek klubjában: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/105305_kozponti_ovoda_suni_csoportja_az_idosek_klubjaban_az_advent_jegyeben

Gyaloglás Világnapja a Központi Óvodában: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/104815_a_kozponti_ovoda_gyermekei_a_gyaloglas_napjan

Csiga csoportos gyerekek köszöntötték az időseket: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/104773_kozponti_ovoda_csiga_csoportja_a_napkozi_otthonban

Takarítási hét a Központi Óvodában:

 https://bekesmatrix.hu/cikk/104751_a_kozponti_ovodaban_a_szeptember_19_ei_het_a_takaritas_jegyeben_telt

FÜRKÉSZ NAP : https://bekesmatrix.hu/cikk/103736_furkesz_nap