Listázás:
Rendezés:
Méhecske csoport
Hegedűs-Czipó Edit óvodapedagógus Szabó-Gulyás Anita óvodapedagógus Molnárné Boros Márta..
Katica csoport
Fehér Szilvia szakvizsgázott óvodapedagógus Miklósné Kósa Éva pedagógiai asszisztens Darvasin..
Csiga csoport
Lipcseiné Jakucs Anikó tagóvoda vezető - szakvizsgázott óvodapedagógus - mester pedagógus ..
Buci Maci csoport
Csorba-Kohári Döníz óvodapedagógus Czinanó Malvina pedagógiai aszisztens  Kecskemét..
Szamóca csoport
Dobó Emőke óvodapedagógus Nóvé Ildikó óvodapedagógus Samu Jánosné dajka (Andrea néni) ..
Süni csoport
Szalkai Sándorné - szakvizsgázott óvodapedagógus (Erzsike óvónéni) Gyaraki Lívia óvodapeda..

Központi Óvoda

Vezető: Lipcseiné Jakucs Anikó tagóvoda vezető - szakvizsgázott óvodapedagógus, mesterpedagógus
Cím: 5630 Békés, Baky utca 4. 
Telefon: +36-66-411-690
E-mail: furkeszovi@gmail.com
Alapítvány: A Játékos Tevékeny Gazdag Óvodai Életért Alapítvány 5630 Békés, Baky utca 4.
Adószám: 18378069-1-04

További munkatársak:

  • Körözsi Csabáné Margit néni - konyhai kisegítő
  • Nánási Lászlóné Edit néni - konyhai kisegítő
  • Szabó László - karbantartó

Bemutatkozás:

A Központi Óvoda a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde székhely óvodája, ami Békés város szívében helyezkedik el. 1978/79-ben épült, energetikailag felújított, infrastrukturálisan könnyen megközelíthető.

Intézményünk eredetileg 6 csoportos óvodaként működött, ami a folyamatos gyermeklétszám csökkenése miatt idővel 4 csoportossá vált. 2022/23 nevelési év szeptemberétől az Újvárosi Tagóvoda 2 csoportja beköltözött az intézményünkbe, így újra 6 csoportos óvodaként tevékenykedünk, melyben egészséges, mozgást szerető, harmonikus érzelem világú, környező világ történései iránt érdeklődő, fogékony gyermekeket kívánunk nevelni.

Nevelőtestületünket mindenkor megújulásra kész, innovatív óvodapedagógusok alkotják, akik szembe szállva a pedagógushiánnyal, olyan szakmai nevelő, oktató munkát végeznek, amit a pedagógiai asszisztens segítségével együttműködve tesznek a gyermekek számára játékon keresztül élvezhetővé, tartalmasabbá és élményt adóvá.

Óvodánkba beíratott gyermekek vonzáskörzete igen széles skálán mozog, hiszen mind a kertvárosi kerületekből, mind pedig a lakótelepi övezetből íratnak gyermekeket. Ez teszi szükségessé, hogy szakmai munkánk középpontjába állítsuk a külső világ tevékeny megismerését, a környezettudatos magatartásformálást, valamint a gyermekek mozgáslehetőségeinek kiszélesítését. Ez a színes összetétel igazi kihívást jelent számunkra, hiszen szakmai, módszertani munkánk tudatos tervezést igényel, külön figyelemmel az esélyegyenlőség megteremtésére, támogatására.

A partnerséget tekintve elmondható, hogy legszorosabb kapcsolatot gyermekeink családjával ápolunk. Ez nézeteink szerint igen lényeges, hisz a gyerekek testi – lelki - szellemi fejlődése csak az "együttnevelés" mentén valósulhat meg. Óvodánkban igyekszünk a szülőket mind jobban bevonni a környezettudatos magatartásformálásba, a közös feladatokba az együtt gondolkodásba és a közös nyílt programjainkba, ahol részeseivé válnak gyermekeikkel együtt a játékos tanulásba, mozgáson keresztül.

Az eddigi fő törekvés – miszerint az óvodásaink számára a természet megismerése érdekes, élvezetes játék – mellé, nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapi tevékenységeken kívül a mozgás és egészségmegőrzés szemléletének szélesebb körű gyakorlására is.

Az elsődleges célunk az óvodában eddig kialakított környezettudatosság, újrahasznosítás egyesítése a természetes mozgáskedv fenntartásával, az egészséges életvitel kialakításával. Mozgáson keresztül valósul meg a gyermekek tanulási képességeit meghatározó funkciók fejlesztése, így a potenciális tanulási zavarok korai kiszűrése, megelőzése (prevenció). Célkitűzésünk olyan programok létrehozása, ami a környezettudatosságot, a környezetbarát nevelést a mozgással szorosan összekapcsolva segíti, illetve a mozgásszegény életmódot kompenzálja.

Óvodánk mindennapjaiban törekszünk a környezettudatosságra, újrahasznosításra. Szelektálunk, komposztálunk, takarékoskodunk, védjük az élővilágot. Igyekszünk, megtartunk minden, gyermekek számára fontos „Zöld” jeles Környezetvédelmi Világnapot. Kapcsolatokat építettünk ki Környezetvédelmi szervezetekkel, szakemberekkel. Környezettudatos tájhasználatunk, környezetbarát magatartáspéldánk beépül a mindennapokba és a gyerekek életébe.

1996-ban a Szülői munkaközösség önzetlen segítségével létrehoztuk óvodánk nevelési feltételeit segítő alapítványunkat A Játékos, Tevékeny, Gazdag Óvodai Életért Alapítvány-t mely azóta is aktívan működik.

Az elmúlt évek során alapítványunk segítségével sikerült kialakítani a célkitűzéseinknek megfelelő lehetőségeket, ahol a gyerekek sokoldalú fejlődését biztosítjuk:

  • Tornaszobát,
  • Mese – zene - dramatikus szobát,
  • Fürkész szobát,
  • Meteorológiai Állomást,
  • Bioveteményest

Az Újvárosi Tagóvoda beköltözésével átelepült a sóterápia, aminek köszönhetően óvodánk is sószobával bővült, ezzel segítve a gyermekek légutainak gyógyulását, illetve regenerálását. A mozgásfejlesztő játékok széles köre szintén bővíti a mozgáslehetőség kínálatát. Óvodánkban egyre nagyobb hangsúlyt igyekszünk fektetni a tartásjavításra, illetve a lábtorna alkalmazására.

Udvarunk folyamatos átalakításával egy olyan tágas, szabad mozgás lehetőségét élvezhetik a gyermekek, amit a zöld övezet és az árnyas fák nyújtotta kellemes, esztétikus, egészséges környezet biztosít és ez által az élmények, tapasztalatok szerzésére évszakonként közvetlen úton van lehetőség. Az óvodánk adta zöld övezet hívogató a madarak számára is, akikről évszaknak megfelelően gondoskodunk a gyermekekkel, így lettünk méltán Madárbarát óvoda.

2020-ban elnyertük az Iskolakertekért Alapítvány „Óvoda – Mentor” megtisztelő minősítést.

Az Óvodakert fejlesztését és Mentor szerepkörre való felkészítését az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram III. üteme tette lehetővé, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

A 2015-ös minősítésen Fürkész Tehetségpont (Természeti tehetségterületünk) Akkreditált Kiváló Minősítést kapott. Az utolsó években kicserélődött kollektíva a tehetségműhelyek innovációját tette lehetővé, ahol igyekszünk eredményes tehetséggondozást végezni.

 

ÉLETKÉPEK 

2023-2024. nevelési év: 

Központi Óvodában járt a Mikulás és a Manója: https://bekesmatrix.hu/cikk/107859_kozponti_ovodaba_megerkezett_a_mikulas_a_manoja_kisereteben

Családi nap a Központi óvodában az Újrahasznosítás jegyében: https://bekesmatrix.hu/cikk/107276_csaladi_nap_a_kozponti_ovodaban_az_ujrahasznositas_jegyeben

2022/2023. nevelési év:

Apák napja: https://bekesmatrix.hu/cikk/106550_apak_napja_a_kozponti_ovodaban

Ballagás a Központi Óvodában: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/106490_evzaro_es_ballagas_a_kozponti_ovodaban

ÚjraPapír Világnap: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/105775_kozponti_ovoda_ujrapapir_vilagnapja?page=9  

Adventi látogatás az idősek klubjában: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/105305_kozponti_ovoda_suni_csoportja_az_idosek_klubjaban_az_advent_jegyeben

Gyaloglás Világnapja a Központi Óvodában: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/104815_a_kozponti_ovoda_gyermekei_a_gyaloglas_napjan

Csiga csoportos gyerekek köszöntötték az időseket: 

https://bekesmatrix.hu/cikk/104773_kozponti_ovoda_csiga_csoportja_a_napkozi_otthonban

Takarítási hét a Központi Óvodában:

 https://bekesmatrix.hu/cikk/104751_a_kozponti_ovodaban_a_szeptember_19_ei_het_a_takaritas_jegyeben_telt

FÜRKÉSZ NAP : https://bekesmatrix.hu/cikk/103736_furkesz_nap